ADVík 2012 – střípky

V posledním tematickém článku se pobrobně zaměříme na sobotní program jako takový. Vzhledem k tomu, že byl zakončem plesem, bych jel označila jako nejlepší ze všech čtyř dní, i když pátek mu vydatně konkuroval, ten jsem však poznala pouze z papíru :) . Velmi mě ztraumatizovalo nestihnutí taneční školy, ale stejně se kryla se svatbami a kolektivním pácháním zla (kam bych musela už jenom z principu XD), takže je nakonec fajn, že jsme přijeli pozdě.

11:00 Lolita přehlídka – místa jsme sehnali, na podium viděli, takže nádhera. Pro začátečníka či přímo neznalce nepochybně úžasný zážitek, už sama moderátorka zazářila pěkným outfitem a ještě lepším vyjadřováním. Za znění tematických písniček poté nastoupilo kolem deseti lolitek, které reprezentovaly nejrozšířenější české podstyly. Z pohledu mého, kdy už trochu vím, která bije, mohlo být oblečení trochu výraznější, na druhou stranu je pravda, že si potrpím na šaty a ty tu prostě nebyly, takže moje smůla XD. Nemůžu nezmínit rozvernou country lolitu a naprosto dokonalou ero lolitu, která, ač má s typickým lolita oblékáním společného asi nejméně, strčila všechny ostatní s přehledem do kapsy XD…

12:00 Lolita vs. Civilisté – hlavní sál jsme demonstrativně opustili (přece nebudeme podporovat Jak vycvičit draka XD) a šli se porozhlédnout, co je kde zajímavého. Tohle téma jednoznačně zvítězilo. Samotná přednáška přes stísněný prostor nebyla špatná, nemluvila bych o nějaké vysoké míře poučnosti, ale zasmály jsme se a zaznělo i pár zainteresovaných příběhů z publika. Jenom jsem měla občas pocit, že pomocnice slečny přednášející toho mají na srdci podstatně víc než ona, takže chvílemi nešlo odhalit, kdo to tam vlastně vede :) . Dozvěděli jsme se, od kterých lidí lolity slyší negativní reakce a kdo je naopak podporuje, jak se hrubému zacházení bránit a cože to ty lidi vlastně tak vytáčí… Přednáška pěkná, ale z těch absolvovaných nejslabší.

13:00 – tady jsme nakoukli na přednášku paní Františky Vrbenské, která byla nepochybně úžasná, bohužel mě dost tématém vzdálená (ve smyslu, že jsem neměla ponětí, co se děje), tudíž jsem zase vylezla a šla ťapat po areálu. Užili jsme si nějaké ty hry, zkontrolovali, jestli je venku stále nějaké to jídlo, a pak zamířili okupovat místečko v hrůzné frontě na…

14:00 Cosplay contest – jak jsme se na to nejvíc těšili, tak jsme to klidně mohli vynechat XD… Já osobně si užila tu tlačenici, protože na koncerty moc nechodím a nakupovat v pátek do Kauflandu též ne, takže s davovým šílenství nemám moc valné zkušenosti – tohle bylo rozhodně obohacující XD. Byli jsme asi v poslední dvacítce, co se dostala dovnitř, takže naše místa byla téměř imaginární, ale říkali jsme si, že je to furt lepší než ty desítky vytočených lidí přede dveřmi. Názor jsme změnili asi za půl hodiny… a odešli XD. Cosplaye jako takové byly pěkné, i když ne čistě anime tematika (Vocaloid, League of Legends, Assassins Creed), čímž to ovšem haslo a my velmi rychle dospěli k názoru, že ideální stav je, když se nikdo nepokouší mluvit. Vypozorovali jsme dvě disciplíny – úvodní představení (kdy se cosplayer buď snažil ztotožnit z postavou a otázky typu „bylo pracné vyrobit tento kostým“ pak působily dost zbytečně, nebo reagoval normálně, což bylo rozumnější, ale mnohem méně zábavné). Pak následovala volná disciplína, tedy dělejte, co chcete, když zabavíte publikum. Některé byly vážně fantastické a vyvolávaly salvy smíchu, například reklama na peklo či představování nebezpečných zabijáků. O těch horších se rozepisovat nebudu, jen dodám, že písničky, které mají 3 minuty, se dají zkrátit klidně na 30 sekund, takže pokud plánujete chodit tam a zpátky na opening z vašeho anime a občas mávnout rukama (či zbraní), přehodnoťte to. O tohle se tedy klidně dalo přijít :) .

15:00 - okoukli jsme Lolita burzu, představující nádherné kolekce šperků a pár domácky vyrobených kousků oblečení, zaóchali nad několika cosplayery a rozhlíželi se po potenciálních suvenýrech. Jak vidíte, pauzy v programu byly, ale ne na škodu, i když jsme zrovna nenašli nic, o co bychom nechtěli přijít, stále se dalo něco dělat :) .

16:00 Od teplých elfů po svalovce – nečekaně, že XD… Bez jakékoli zaujatosti, tohle bylo fantastické, a to nejenom po stránce plynoucí z názvu, ale i po stránce obsahové, neboť přednášející se zabývala momentálními populárními PC hrami, což by mohl být dobrý plán na prázdninové večery, u mě vede Skyrim. Navíc jsme se dost nasmáli, krásně to uteklo a povzbudilo náladu do dalších aktivit.

17:00 Lolita vs. Lolita – další působivá přednáška, poté, co jsme doobdivovali přednášející, jsme začali dávat pořádně pozor a i když jsme nestihli začátek, odcházeli jsme uchvácení a obohacení. Obsahem se proplétala známá kniha Lolita od Nabokova, ale zabrousili jsme i do tématu historie lolita módy a vnímání lolity běžnou společností, pěkné a zajímavé, dokonce i se soutěží o tajuplná lízátka.

18:00 Pokémon – svět divných doujinů a fanfikcí – aneb nechť se naplno projeví má nezaujatost, neboť další (všechny…) přednášky mi byly tematicky bližší, ale tahle se stala hvězdou dne. Neboť to byla sranda naprosto neskutečná, místnost se otřásala ob 10 sekund a když došlo na předčítání úryvků o Mary Sue trenérce Pokémonů nebo o tajemných zážitcích Onixe, případně promítnutí nějakých těch doplňující obrázků, mnozí chytali dech. Přednášející přesně věděla, co dělá, vyprávěla pohotově a vtipně, krotila si rozverné publikum a hlavně nás všechny precizně zabavila :) .

19:00 – první opravdový programový problém. Já jsem totiž na ADVík jela primárně kvůli plesu, i v tropickém vedru táhla svoje krajkové šaty a těšila se, že se navečer převleču (protože ta teplota prostě spadne! hahaha…), no a ples nic. Je pravda, že čachry se skupinou DX (mimochodem, zjištění jejího původu byl největší ADVíkovský spras XD) začaly už odpoledne, neboť orgové se na déšť připravovali asi už o pět hodin dřív než by to eventuálně bylo potřeba. No prostě koncert byl přesunut, a to zaprvé na pozdější hodinu, zadruhé dovnitř, tudéž začal po deváté hodině a v rámci zachování nočního klidu byl o hodinu později rozpuštěn, no nic, no, zatancuju si na Jikanu. V březnu. Snad XD.

19:00 ADVík BL: The Final Frontier – ovšem TOHLE byla naprosto adekvátní náhrada, takže během ples-očekávající-dvouhodinovky jsme se zakopali zde. Námětem přednášky byly uplynulé ADVíky a co na nich příznivkyně a přiznivci tohoto žánru zažily či měly možnost zažít. Bylo to naprosto úžasné, a to z mnoha důvodů, mimo jiné jsem si připomněla všechny své prožitky, hlavně první ADVík, který je nepřekonatelný, a hlavně jsem tam byla divákem oné úžasné Situace, kterou nám zde přednášející připomněla videem. Videí bylo koneckonců víc (muhahahá XD) a já si konečně připomněla tu dokonalou atmosféru, kterou jsem v roce 2008 zažila a kvůli které na tuto akci jezdím, jsem ráda, že odsud se neztratila a že jsme si zas jednou mohly společně zaječet a zatajit dechy XD… Za tohle děkuji :) !

Post a Comment

Your email is never shared. Required fields are marked *

*
*